top of page

Kesäseminaari 2023 Batumissa

Suomen venäjänopettajien vuoden 2023 kesäseminaari järjestettiin Batumissa Georgiassa kesä-heinäkuun vaihteessa (25.6.-4.7). Ajankohta oli varmasti monelle venäjänopettajalle hankala, mutta järjestäjille ei sopinut toivomamme kesäkuun alku.

Mustanmeren rannalla vietimme runsaan viikon koulutuksen ja nähtävyyksien parissa. Matkaan lähti 8 hengen ryhmä, mikä oli oikeastaan juuri sopivan kokoinen, sillä majoituimme pienessä perhehotellissa, jossa kyllä olisi majoitustilaa ollut vielä muutamalle, mutta kurssin opetus tapahtui hotellin verannalla ja sadesäällä opettajan huoneessa ja siellä oli melko ahdasta jo tälläkin porukalla. Näkymät verannaltamme Mustallemerelle ja Batumin kaupunkiin olivat huikeat, mutta portaiden kiipeäminen neljänteen kerrokseen monta kertaa päivässä alkoi loppuviikosta tuntua jaloissa.

Batumi on Georgian vanhimpia kaupunkeja, se on perustettu n. 300- 400 eaa. Asukkaita on n. 150 000 ja vilinää kaduille ja rannoille tuovat varsinkin kesäaikaan lukuisat turistit. Vanhakaupunki on viehättävä, mutta näkemisen arvoinen on uusikin keskusta, josta löytyy varsin erikoisia rakennuksia. Kävimme retkellä Gonion linnoituksella ja kasvitieteellisessä puutarhassa. Batumin delfinaario ja matka köysiradalla ovat myös suosittuja aktiviteetteja.


Oppituntien puitteissa pääsimme tutustumiskäynnille päiväkotiin. Meitä oli kovasti odotettu ja lapset olivat harjoitelleet meille hienot lauluesitykset. Päiväkodin opettajat tarjoilivat meille kahvia ja hatsapureja, jotka olivat tavallista vähäsuolaisempia koska myös lapset söivät niitä. Meillä oli lapsille tuliaisina herkkuja ja kirjoja yms. Päiväkodin yhteydessä oli myös koululaisten iltapäiväkerho, missä he tekivät läksyjä. Päiväkodin piha oli hyvin pieni, mutta päiväkoti sijaitsi aivan kaupungin keskustassa, ja lähistöllä oli paljon puistoja, museoita ja muita vierailukohteita.


Myös georgialainen ruokakulttuuri tuli tutuksi. Söimme mm. khinkaleita, hatsapureja, vahvasti maustettua khartso-keittoa sekä georgialaista salaattia jossa on tomaattia, kurkkua, sipulia ja ehdottomasti korianteria ja jauhetuista saksanpähkinöistä tehty kastike. Yhtenä iltapäivänä hotellimme isäntä järjesti meille retken vuorille, jossa tutustuimme Makhuntsetin vesiputoukseen ja vanhaan kivisiltaan. Retken päätteeksi söimme herkullista kalaa ja georgialaista salaattia vuoripuron varrella sijaitsevassa pienessä ravintolassa. Ruokailun jälkeen olisi ollut mahdollista uida vuoripurossa, mutta emme uskaltautuneet kokeilemaan kuinka kylmää vuorilta tuleva vesi oli. Kotiin vietäväksi hankimme torilta tšurtškhela-patukoita ja valikoiman georgialaisia mausteita. Viinirypäleitä kasvoi joka pihalla, joten ei ihme että kotiviiniä oli tarjolla jopa hotellin aamiaisella ja Kasvitieteellisen puutarhan vieressä olevassa ravintolassa saimme lasillisen kotiviiniä kaupan päälle ihan pyytämättä.


Vaikka hotellimme oli hyvin lähellä Mustanmeren rantaa (piti vain ylittää rautatie ja vilkasliikenteinen tie), niin hotellin kohdalta ei ollut mahdollista mennä uimaan. Lähin uimaranta oli noin kilometrin päässä. Tässä kohtaa rantaa oli mustaa hiekkaa ja uimaan pääsi melko helposti jos ei ollut kovin tuulista, mutta hiekan joukossa oli mustaa mönjää joka tarttui jalkoihin ja oli hankalaa pestä pois. Kaupungin keskustan tuntumassa oli parempi ranta, mutta uimatossut olisi ollut hyvä olla mukana kivikkoisen rannan takia. Merivesi oli samalla ihanan lämmintä ja ihanan virkistävää, mutta valitettavasti virkistävä vaikutus ei kestänyt kovin kauan sillä hiki alkoi valua heti kun rannalta poistui. Sää oli suurimman osan viikkoa hyvin lämmin ja aurinkoinen, yhtenä päivänä satoi kaatamalla ja koko kaupunki lainehti ja meidän päiväkotivierailumme meinasi sen takia kokonaan peruuntua. Ilmasto oli myös hyvin kostea joten vaatteita oli vaikea saada kunnolla kuiviksi.


Kaupungin iltaelämään tutustuimme mm. katsomalla UEFA U22 Georgia-Israel -ottelua Batumi Plazan isolta screeniltä ja lähellä hotellia olevassa Riviera-ravintolassa. Sieltä kantautui joka ilta musiikkia hotellimme verannalle. Verannalta saattoi iltaisin ihailla kaupungin valaistusta ja ilotulituksia. Yhtenä iltana pääsimme katsomaan kuuluisan georgialaisen laulu- ja tanssikokoonpanon Erisionin upeaa esitystä. Erisioni esiintyy tänä viikonloppuna Suomessa.


Georgian virallinen kieli on georgia, jolla on omat aakkoset. Niitä melkein oppi lukemaan viikon aikana, mutta muuten opimme vain muutaman georgiankielisen sanan - jotka ovat jo päässeet unohtumaan, paitsi että maan nimi on georgiaksi Sakartvelo. Georgiassa pärjää hyvin venäjällä sillä lähes kaikki puhuvat venäjää ja heidän kanssaan pääsi hyvin juttusille vaikka bussipysäkillä istuessaan. Maassa on myös paljon Venäjältä viimeisten parin vuoden aikana muuttaneita.


PS. Ensi kesälle valmistellaan kesäseminaaria Riikaan

Kuvat: Marjo Määttänen ja Taina Lento 1. päiväkodissa 2. rannalla 3. hotellin aamiainen 4. näkymä hotelliltakaupunkiin 5. ravintola vuoristossa 6. Kuningatar Tamaran silta 7. Ali ja Nino 8. kivisilta 9. Kasvitieteellinen puutarha 10. Gonion linnoitusComments


Suosituksia
Viimeisimmät postaukset
Arkisto
Tagit
bottom of page