top of page

Puheenjohtajan syysterveiset


Hyvää syksyä venäjänopettajat!

Syksy on päässyt hyvin vauhtiin ja lukion venäjänopettajia varmasti jännittää parin viikon päästä olevat ensimmäiset sähköiset venäjän ylioppilaskokeet. Monille syksyn kirjoittajille se voi myös olla heidän ensimmäinen (sähköinen) ylioppilaskokeensa, mutta onneksi lukioaikana on varmasti ehditty harjoitella abittikokeita eri aineissa. Ainoa asia, missä venäjä eroaa muista kielistä on, että pitää joko osata kyrillisten kirjainten paikat ulkoa tai hankkia läppäriin kyrilliset tarrat. Opettajan kannattanee varalta hankkia tarrat ainakin yhteen varakoneeseen.

Jos nyt tuntuu, että vielä tarvitaan viime hetken harjoitusta ennen yo-kokeita niin Suomen venäjänopettajilta on elokuun lopulla valmistunut Abitti-prelikokeet niin pitkään kuin lyhyeen venäjään, lyhyestä venäjästä on myös osittain ruotsinkielinen versio – kaikki ohjeet, avokysymykset ja kirjoitustehtävät on ruotsiksi. Koe on tilattavissa Sukolista ja tilausohjeet löytyvät mm. Tempuksesta ja meidän Facebook- ja nettisivultamme. Kokeiden transfer-tiedostot jaetaan Google Driven kautta.

Koetta varten tilasimme kahdelta venäjänkieliseltä opiskelijalta muutamia tekstejä ja tehtäviä, kiitokset Irina Kotciuba ja Pavel Falaleev. Joitain tekstejä saimme käyttöömme Fazerin venäjänkielisiltä nettisivuilta, suuret kiitokset Fazerille, että saimme käyttää teidän materiaalejanne. Videot on saatu käyttöön Pietarin Amiraliteetin koulun 223 luvalla. Suomen venäjänopettajien hallituksesta koottiin pieni ryhmä (Irina Poljanskaja, Niina Sinkko, Kirsi Allén ja Taina Lento), jotka kokosivat prelikokeet kevään ja kesän aikana muiden töidensä ja menojensa ohessa. Lopuksi vielä Sonja Biese tarkisti ruotsinkieliset osuudet, kiitos myös Sonjalle.

Suurin haaste oli saada mukaan kuuntelut ja videot. Pari haastattelua äänitettiin Suomalais-venäläisellä koululla ja loput kuuntelut löydettiin venäjänopettajien vanhoista materiaalipaketeista. Osa varsinkin pitkän venäjän kuunteluista on liian helppoja ja niitä on myös liian vähän, rakenteita puolestaan on liikaa. Olemme yrittäneet saada mukaan joitain hieman erilaisia tehtäviä, mutta emme ole halunneet tehdä liian paljon edellisistä yo-kokeista poikkeavia kokeita.

Onneksi jatkossa pääsemme harjoittelemaan vanhoilla sähköisillä yo-kokeilla, sillä Ylioppilastutkintolautakunta, Opetushallitus, Kopiosto ry ja Tuotos ry ovat sopineet ylioppilaskokeiden käyttöoikeudesta opetuskäytössä. Palvelu tulee avautumaan tämän syksyn aikana. Lue lisää täältä: https://www.abitti.fi/blogi/2018/08/tutkinnon-koejarjestelmaan-ja-abittiin-uusia-ominaisuuksia-syksylla-2018/

Hyvää syksyä kaikille venäjänopettajille. Yhdistyksen syyskokouksen aika ja paikka ei vielä ole tiedossa, ilmoitamme niistä myöhemmin. Meiltä on toivottu kulttuuritapahtumia syys- ja kevätkokouksen yhteyteen, yritämme järjestää niitä mahdollisuuksien mukaan. Kansallisteatterin Kolme sisarta ja Karamazovin veljekset ovat ensi-illassa marraskuun lopulla joten valitettavasti niitä emme pysty syyskokouksen yhteyteen järjestämään, mutta katsotaan jos kevätkokouksen yhteydessä pääsisimme jompaakumpaa niistä katsomaan.

Toivotamme kaikki opettajat mukaan vuosikokouksiin ja toimintaan. Jos olet kiinnostunut toimimaan yhdistyksen hallituksessa tai osallistumaan materiaalien valmistamiseen, niin ota yhteyttä yhdistyksen puheenjohtajaan tai sihteeriin. Välimatkakaan ei nykyään enää ole este, sillä kokouksia voidaan pitää Skypessä ja materiaaleja muokata yhdessä Google Drivessa.

Syysterveisin

Taina Lento Suomen venäjänopettajat ry:n puheenjohtaja

Suosituksia
Viimeisimmät postaukset
Arkisto
Tagit
bottom of page