top of page

Tapaaminen YTL:n kielten jaoston edustajien kanssa 25.5.24

Sukol ja YTL järjestävät perinteisesti kielten ainejärjestöjen ja YTL:n kielten jaoston edustajien tapaamisen keväällä kun kevään ylioppilaskirjoitusten tulokset on tulleet ja opettajat ovat nähneet lopulliset arvioinnit. Viime vuosina tapaaminen on järjestetty etänä.


Tapaamisen aluksi Tiina Tähkä kertoi uudistuksista joita yo-kokeeseen on tulossa ja lopuksi puhuimme mm. pitkien kielten aineiden uudistuneesta kriteereistä.


Tässä tapaamisesta tekemäni muistiinpanot: 1 englanninkielinen YO-koe tulossa: - ENA ja ENC: kokonaan englanninkieliset kokeet - muut aineet käännöskokeita (jos oikein ymmärsin niin samat tehtävät kuin suomenkielisessä mutta tehtävät käännetty englanniksi, samoin kuin ruotsinkielinenkin koe)


2 taito- ja taideaineiden yo-kokeet tulossa - kysymys: miten vaikuttaa vieraiden kielten valitsemiseen yo-kokeissa?  saattaa vaikuttaa jonkin verran


3 Abitti 2 – järjestelmä tulee käyttöön yo-kokeissa vuonna 2025 - syy: koska kouluilla yhä vähemmän koneita jotka voi käynnistää USB-tikuilla (koneissa on edelleen USB-portit, mutta Abittia ei voi käynnistää tikulla)

- tikkurumba poistuu ja palvelimen pystyttäminen helpottuu

- koe tehdään edelleen suljetussa verkossa, mutta harjoituskokeen voi järjestää missä vain

- IT-tuen avulla voi jo ensi syksynä ottaa kokeilukäyttöön


4 suullinen koe tulossa, aikataulua ei ole vielä tiedossa

- tulee portaittain pitkiin ja keskipitkiin kokeisiin

- mutta ensimmäisenä ei englanti, eikä ilmeisesti ruotsikaan, vaan muut pitkät kielet

- lähtökohta että työmäärän pitää pysyä kohtuullisena sekä opettajille että sensoreille

- pienet osuudet, kyse on massakokeesta (tehdään salissa yhtä aikaa nauhoittaen)

- koeaika ei pitene

- kriteeristöä on pohdittu, ei saa olla liian työläs,

- minkätyyppisiä tehtäviä? kielet ovat erilaisia joten kaikki kokeet ei samasta muotista

- suulliset kokeet arvioidaan taitotasoasteikolla, joka muutetaan pisteiksi

- maamerkkisuoritukset (kuten aineista) tulee malliksi ennen suullisten kokeiden käyttöönottoa

- Abitti2 -järjestelmään on tulossa mahdollisuus tallentaa puhe (ja kuunnella ja tehdä uudestaan) , eli pystyy kuuntelemaan/tarkistamaan oman tuotoksensa ja korjaamaan.


Muuta

- S2 yo-koe lähenee suomi äidinkielenä koetta, mutta vaatimustaso ei muutu


- keskustelu siitä voisiko kielten koe olla taitotasoon pohjautuva, eli ei tarvitsisi erikseen ilmoittautua pitkään tai lyhyeen kieleen? 2 ongelmaa: 1) opiskelijan oikeusturvan kannalta ei voi olla sellaista koetta jossa kone arpoisi tehtävät. Kysyttiin voisiko koe olla sellainen, jossa tehtävät vaikeutuu, ja sen perusteella määriteltäisiin taitotaso  2) arvosanat pitää edelleen olla L, E, M jne (laki)


- pitkien kielten aineiden uudet kriteeristöt nyt toista kertaa käytössä ja huomattu, että nyt on annettu enemmän arvosanoja 94 ja 99, lisäksi 75% alustavista arvioinneista ei muuttunut lopullisessa arvioinnissa (ennen vain alle puolet pysyi muuttumattomana), 10 pisteen nousut ja laskut menivät tasan, ennen pisteiden laskua tapahtui enemmän

- tämä arviointiasteikko tulee pysymään, monen toivomaa välimuotoa jossa pisteet olisi 5p välein, ei tule

- keskusteltiin siitä mikä erottaa 84p ja 94p aineet: viestinnällisyys on edelleen tärkein arviointiperuste, miten viesti välittyy suhteessa tehtävänantoon.

Varsinkin englannissa opiskelijoilla usein sanasto on hyvää, mutta rakenne sakkaa. Opiskelijoille kannattaa korostaa tekstin rakentamisen tekniikkaa. Ei riitä että on hyvä sanavarasto, tai että osaa käyttää konjunktioita, vaan 94pisteen aineessa lukijan työ ei katkea missään kohtaa. 84 pisteen aine voi olla pinnallisesti hyvä, sanastollisesti oikeinkin hyvä, mutta koostuu esim. 3 irrallisesta paragrafista.


- kysyttiin menettääkö opiskelija pisteen avorakenteessa jos hän laittaa oikean vastauksen loppuun pisteen (joka on jo tehtävässä valmiiksi annettuna) tai jos toistaa ennen aukkoa tai aukon jälkeen olevan sanan (esimerkiksi preposition), niin vastaus: Kyllä, vastauksessa ei saa olla mitään ylimääräistä, edes pistettä.

Comments


Suosituksia
Viimeisimmät postaukset
Arkisto
Tagit
bottom of page