top of page

Terveiset puheenjohtajalta


Suomen venäjänopettajat ry piti hallituksen järjestäytymiskokouksen tammikuun lopussa. Työnsä hallituksessa lopetti nettisivuista vastannut Tatiana Batanina. Kiitämme Tatianaa hänen työstään hallituksessa ja samalla toivotamme tervetulleeksi hallituksen uuden jäsenen, Stefan Smirnovin Tampereelta. Puheenjohtaja Taina Lento ja varapuheenjohtaja Irina Poljanskaja jatkavat vanhoissa tehtävissään. Sihteerinä toiminut Kirsi Allén jatkaa edelleen hallituksessa, mutta uutena sihteerinä aloittaa Suzanna Huhtala, nettisivut ottaa hoitaakseen Ekaterina Pikelner. Muut hallituksen jäsenet ovat Maria Aalto, Svetlana Andersson, Miika-Pekka Pietilä ja Aili Saukkonen. Vuosi alkaa kuitenkin olla jo pitkällä, kohta lähdetään Etelä-Suomessa jo talvilomalle ja sieltä palattua kääntyy katse jo kesään. Venäjänopettaja voi aloittaa kesäloman kesäseminaarilla Kaliningradissa. Tätä kirjoittaessa odottelemme ohjelmaehdotusta Kaliningradista, tarkemmasta ohjelmasta, ajankohdasta ja hinnasta tiedotetaan kunhan saamme vahvistuksen ohjelmalle ja tarjoukset matkatoimistolta. Sukolin jäsenet voivat aloittaa matkaan valmistautumisen jo nyt täyttämällä Sukolin sivuilla koulutusstipendihakemuksen maaliskuun loppuun mennessä. Myös Suomen venäjänopettajat jakaa koulutusstipendeinä (4 x 50e) viime vuonna 50-vuotislahjaksi saadut 200e. Halulomake julkaistaan maaliskuun alussa ja hakuaika päättyy yhtä aikaa Sukolin stipendin kanssa, lukion opettajat voivat mahdollisesti saada avustusta matkaan Lukkiverkostolta, kerromme lisää kun asia varmistuu.

Tammikuussa kieltenopettajajärjestöjen puheenjohtajat olivat perinteisesti tavattavissa Educassa Sukolin standilla lauantaina puolenpäivän jälkeen. Paitsi että kieltenopettajilla on mahdollisuus tulla juttelemaan puheenjohtajien kanssa, niin tärkeää on myös että kielten puheenjohtajat tapaavat toisiaan ja puhuvat yhteisistä asioista. Tapasin Educassa myös Oman äidinkielen opettajien puheenjohtajan Larissa Aksinovitsin. Keskustelimme mahdollisuudesta tehdä yhteistyötä, sillä moni meidän jäsenistämme toimii myös oman äidinkielen opettajana ja meillä muillakin on varmasti ryhmissä opiskelijoita, jotka itse asiassa tarvitsisivat ennemmin oman äidinkielen opetusta kuin venäjä vieraana kielenä opetusta.

Parhaillaan kaikissa maamme lukioissa työstetään uusia opetussuunnitelmia ja ainakin itse koen haasteena A-venäjän opetussuunnitelman suunnittelun ja toteuttamisen. Uutta oppikirjaa ei lukion A-venäjään taida lähiaikoina olla tulossa ja opiskelijat ovat hyvin eritasoisia ja –taustaisia. A-venäjää opiskellaan paljon myös itsenäisesti tai lyhyen venäjän kanssa samassa ryhmässä. Siksi itseäni kiinnostaisi järjestää A-venäjän opettajille työpajapäivä,jossa pohtisimme opetussuunnitelmia ja niiden toteuttamisia, jakaisimme toisillemme ideoita siitä miten uutta opetussuunnitelmaa voisi toteuttaa ja saisimme tukea kunta- tai koulukohtaisen opetussuunnitelman laatimiseen.

Viime vuonna yhdistys laati oppimateriaalipaketin varhennettuun venäjän opetukseen. Muita vanhoja oppimateriaalipaketteja on vielä jonkin verran CD-muodossa saatavilla, mutta lähes kaikki vanhat oppimateriaalipaketit on nyt skannattu sähköiseen muotoon, joten jos mielessäsi on jokin vanha oppimateriaalipaketti, josta olisit kiinnostunut, ota yhteyttä. Muutaman uusimman paketin kuvaukset on nähtävillä yhdistyksen nettisivuilla ja yritämme saada sinne kuvaukset myös vanhemmista paketeista. Viime syksynä teimme myös parinkymmenen sivun koosteen 70-luvun oppimateriaalipaketeista kerätyistä tehtävistä lahjaksi jäsenille. Pakettiin on kerätty enimmäkseen luetun ymmärtämistehtäviä mutta myös kielioppia ja kirjoitustehtävä. Muistan itse kirjoittaneeni lukiossa tarinan kutistuvasta paidasta tämän kuvasarjan pohjalta. Itseäni kiinnostivat eniten sympaattinen tarina Tomka-koirasta, tarina kadonneesta junalipusta ja nuoren miehen pieleen menneestä yllätyksestä tyttöystävälle. Hauskin teksti oli minusta tarina Aljoshasta, joka ei enää halunnut mennä kouluun kun mielestään osaa jo kaiken ja haluaa mennä töihin kuten äiti ja isä, mutta tulee uusiin ajatuksiin kun huomaa mitä äidin ja isän työtehtävät vaativat. Mielenkiintoista oli myös lukea teksti vuodelta 1975 sukupuolten välisistä eroista. Muutamat tehtävät ovat kuin uuteen sähköiseen yo-kokeeseen suunniteltuja ja useimpia muitakin voi varmaankin käyttää edelleen opetuksessa. Sihteeri on lähettänyt paketin kaikille jäsenille, mutta jos et ole saanut sitä voit ottaa yhteyttä.

Tänä vuonna suunnitelmissa on kerätä pakettiin lyhyitä videoita, joita voi käyttää koetehtävinä tai tunnilla harjoituksina, sillä monet ovat kaivanneet videoita jotka olisivat sopivia tasoltaan ja sisällöltään lukion kursseihin ja joita voisi käyttää hyvällä omallatunnolla pelkäämättä ongelmia tekijänoikeuksien kanssa. Jos sinulla on jo itsekuvaamiasi lyhyitä videoita, tai voisit lähiaikoina kuvata pieniä haastatteluja tai tilanteita, tai olisit halukas kirjoittamaan käsikirjoituksen videota varten niin ota yhteyttä. Videoista ja käsikirjoituksista maksetaan pieni palkkio.

Hyvää kevättä kaikille ja toivottavasti tapaamme huhtikuussa kevätkokouksessa, alustavasti olemme ajatelleet järjestää kokouksen 18.4.

Taina Lento Suomen venäjänopettajat ry:n puheenjohtaja

Suosituksia
Viimeisimmät postaukset
Arkisto
Tagit
bottom of page